Det nya hemmet

klassicheskiy-fasad-domaMånga äldre vill bo kvar i sina hem så länge de bara kan, men många gånger är det inte möjligt på grund av sviktande hälsa eller svårigheter att sköta vardagssysslor som att handla mat och att komma ihåg sin medicin. Hemhjälp är inte dygnet runt och man kan inte alltid räkna med att släkt och vänner hela tiden skall kunna ställa upp, vilket gör att seniorer känner sig tvingade att flytta in på äldreboende.

Man forskar mycket i hur man kan göra det möjligt för äldre att stanna hemma och under senare år har utvecklingen gått i rasande takt. Fram tills för bara några år sedan kunde man inte få kontakt med människor om de inte var hemma eller på jobbet och att se varandra på skärmar medan man pratade på telefon var något som hörde hemma i science fiction-världen.

Ett av problemen med att bli äldre att man lätt faller och gör sig illa och då är det inte säkert att man kan kontakta en hjälpcentral. Även om man har en mobiltelefon eller larm-knapp så kanske man är medvetslös eller oförmögen att orientera sig. Det är idag möjligt att lösa detta problem genom att installera sensorer i hemmet så att en dator kan registrera ens rörelser och eventuella olyckor. Den äldre behöver inte känna sig övervakad som t.ex. kameror skulle göra, men hans eller hennes rörelser registreras samtidigt konstant.

Det finns också många röststyrda apparater idag som gör att man kan göra allt från att söka på internet till att sätta på lyset endast genom ett röstkommando. På liknande vis kan man också hitta saker man förlagt eller tappat bort endast genom att ropa ”nycklar” eller ”fjärrkontroll”, vilket i sin tur triggar en signal som man kan följa.

Behöver man ta medicin vid specifika tillfällen finns det apparater som kan laddas en gång i veckan eller månaden, och som avger ett larm när det är dags att ta piller. Allt den äldre behöver göra är att ta medicinen, som matas ut automatiskt vid varje tillfälle.