Håll minnet i topp

memory-005Många människor på ålderns höst oroar sig för att de lätt glömmer saker som var de lagt föremål eller varför de gått in i ett rum. Demens och Alzheimer är skräcken och att bli senil känns som ett öde värre än döden. Tack vare forskning så lär man sig alltmer om dessa tillstånd och det finns mycket som tyder på att man själv kan jobba på att hålla hjärnan i trim, inte minst med hjälp av teknologin.

Stressa ner

Det är inte ovanligt att man är så stressad över att bli dement att varje liten glömd detalj verkar skräckinjagande. Sanningen är att man glömmer massor även när man är ung, men eftersom man inte tänker i de banorna i yngre ålder så tänker man knappt på det. Stress i sig kan också påverka koncentrationsförmågan och minnet så försök att ta det lugnt, kanske med hjälp av handarbete, yoga, en bra film eller ett roligt spel på datorn.

Stimulerande språk

Att lära sig ett språk är ett fantastiskt sätt att stimulera många olika delar av hjärnan då det involverar logiskt tänkande, minne, hörsel och syn. Man kan handla hem böcker, ta lektioner online med fysiska lärare via Skype eller ladda ner appar som Duolingo som ger bra resultat.

Lek och spela

När man har roligt blir man glad och det kan förbättra både sinnet och immunförsvaret. Olika spel ger olika typer av utmaningar; t.ex. Blackjack kräver att man skall kunna räkna, korsord fodrar stavningsförmåga och allmänbildning och man måste både minnas och kunna tänka logiskt för att lösa ett sudoku. Det finns hela sajter för minnesträning idag, liksom ett stort urval spel av alla sorter.

Mobilen till hands

Mobiltelefoner ger möjligheten för alla människor att ständigt kunna träna minnet antingen genom appar som man laddar ner eller inbyggda spel. Eftersom man kan ta den med sig överallt kan man passa på att spela ett spel eller lösa ett korsord på bussen eller i kön och på så sätt ständigt träna hjärnan.