Teknologin i vår vardag

59c74ab8f096b9415857192b8394f2f1Med åldern kan det ibland bli lite si och så med synen, hörseln och det allmänna tillståndet och även om man i övrigt känner sig pigg och alert kan man ha problem att hänga med i vardagen. Mobiltelefoner har för små knappar, folk pratar för lågt och benen känns stela om man suttit eller gått för länge. Många känner sig också lite oroliga för att ramla och inte kunna få hjälp, vilket kan leda till oro och till och med depression.

Modern teknologi gör det möjligt att slippa tänka på allt detta och tack vare konstant forskning kan man få hjälp med det mesta idag. Till exempel tillverkar de flesta mobilföretag telefoner med större knappar och enklare menyer och det finns speciella larmknappar som man kan installera både i hemmet och i bilen om olyckan skulle vara framme.

Idag är de flesta apparater mycket mindre än de var en gång i tiden och med Bluetooth-teknik behöver man inte koppla in allt i vägguttag. Som äldre kan det bli lite opraktiskt med så många kablar överallt och behöver man byta plats för att inte bli så stel kan man lätt ta med sig datorn överallt. Gillar man att lyssna på radio och musik kan man ta med sig en liten högtalare i fickan och vill man spela spel kan man lika gärna göra det på parkbänken via mobilen som i hemmet framför en större skärm. Allt går att anpassa.

Glömmer man var man har lagt sina prylar kan man sätta på en liten sensor som berättar var de är om man till exempel visslar eller klappar händerna. Man kan också sätta på sig en speciell klocka som fungerar både som ur och som mobiltelefon, och på så sätt har man garanterat alltid möjlighet att komma i kontakt med omvärlden.

Teknologin idag är dessutom relativt enkel att använda så seniorer behöver inte oroa sig för att apparaterna skall vara allt för komplicerade. Borta är dagarna då datorer endast var för yngre generationer, idag kan alla åldrar både dra nytta och ha roligt med dem.